Egeisk bronsålder
2500 - 1300 f Kr
Nordisk bronsålder
1500 - 400 f Kr
Egeisk kultur
är ett samlingsnamn på kulturerna på grekiska fastlandet, öarna i Egeiska havet, på Kreta och Troja.
Bronsåldern började i Främre Orienten och östra medelhavsområdet under 3000-talet f Kr. I norr ungefar tusen ar senare. I östra medelhavsvärlden upphörde bronsåldern ungefär 1100 f Kr. I Norden inföll bronsåldern ca 1800–500 f Kr.
Minoisk kultur
på Kreta ca 3500–1100 f Kr. Här byggde man stora palats och väldiga byggnader med väggmålningar och man har hittat rika fynd av målad keramik, dekorerade stenkärl och föremål av guld och elfenben.
Mykensk kultur
på Peloponnesos och i centrala Grekland under sen bronsålder ca 1550–1050 f Kr. Här byggdes befästa palats i Mykene, Athen och Thebe med väggmålningar. Olivolja och keramik exporterades till Italien, Syrien och Egypten. Palatsen var förstörda och borta i slutet av 1100-talet f Kr.
Kykladisk kultur
på Kykladerna, hade i motsats till de minoiska och mykenska kulturerna sin blomstring under tidig bronsålder ca 3500–2000 f Kr. Man har lämnat efter sig kvalificerat bronshantverk, vaser och människofigurer i marmor.
Fenicisk kultur - Fenicien
En annan kultur under bronsåldern fanns på Fenicien, nuvarande Libanon. Från 1100-talet f Kr fanns här självständiga städer med en omfattande handel. Fenicierna koloniserade Cypern och trängde in i det egeiska området och västra Medelhavet. Från slutet av 700-talet kom moderstäderna i Fenicien i allt starkare beroende av Assyrien, Babylonien och Persien. Fenicien är känt för sitt konsthantverk i ädla metaller, elfenben och purpurfärgat tyg. Man utvecklade världens första bokstavsalfabet med 22 tecken.
Spiralornamentet
Spiralornamentet (ovan till höger) som i sin tur givit upphov till "löpande spiral" och "löpande hund" - finns överallt omkring oss! Påverkade svensk bronsålder.
©: Eva Atle Bjarnestam, Drängahuset, 2001, 2010