eva2

Evas favoriter

 

 

Röhsska museet

Museet öppnar igen den 23 februari 2019. 

Nina Due utsågs till ny chef för museet från 1 september 2017. Hon har de senaste 15 åren arbetat i Storbritannien bland annat som utställningschef på Design Museum i London. För närvarande är hon lektor på HDK – Högskolan för design och konsthantverk.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2018 gick till den isländske designern Brynjar Sigurðarson

I sin motivering nämner prisnämnden särskilt Sigurðarsons starka förankring i det isländska kulturarvet, särskilt berättartraditonen och fisket, och förmågan att knyta samman det förflutna med det samtida:

Se tidigare pristagare.

 Vandalorum i Värnamo

vandalorum logo

Mats Fredrikson & Jonas Sällberg: John Selbing – den ofrivillige fotografen 

John Selbing anställdes 1927 av Simon Gate som formtecknare med ambitionen att bli glasformgivare. I början av 1930-talet fick Orrefors ekonomiska problem och han tillfrågades om han ville bli deras fotograf eftersom man inte hade råd med externa fotografer. John Selbing är vår meste glasfotograf och verkade under perioden när Orrefors glasbruk utvecklades till ett världsberömt företag. Selbing behärskade alla genrer, stilleben, porträtt och miljödokumentation. Utställningen pågår fram till 5 maj 2019.

 

 

Nationalmuseum i Stockholm har öppnat igen efter fem års renoveringsarbete. I vår och sommar visar man utställningen Dansk guldålder med det bästa av danskt måleri från 1800 till 1864. Och i mars öppnar en utställning om och av möbelarkitekten Finn Juhl. 

 

Sveriges glasmuseum/Kulturparken i Småland

Länge leve Kosta! Kosta glasbruk har en obruten tradition av manuell tillverkning sedan 1742 och än glöder det i hyttan. Denna 275-årsutställning uppmärksammar både glaset, bruket och människorna. Utställningen pågår tillsvidare.

 

Utställningen British så in i Norden öppnar på Nordiska museet i Stockholm den 29 mars 2019 på plan 3, bredvid "Mitt 50-tal". 

 

Guggenheim, New York
Hilma af Klint: Paintings for the Future fram till april 2019. 

 Axess TV visar flera föreläsningar om Hilma af Klint från museet.

 

 

World Design Capital är ett initiativ för att uppmuntra städer som utnyttjar design som ett verktyg för att förbättra det sociala, kulturella och ekonomiska stadslivet. Under hela året pågår program med design som tema. Bakom det hela ligger "International Council of Societies Industrial Design". En stad utses vartannat år. 2012 var det Helsingfors. 2014 var det Kapstaden i Sydafrika. Och 2016 var det Taiwans huvdstad Taipei. 2018 är Mexico City World Design Capital!

Tilllbaka till början

 

Länkar till fler designmuseer i världen!