eva2

Evas favoriter

 

 

Röhsska museet

Museet stänger för besök från och med februari 2017 och öppnar igen i början av 2019. VARFÖR? Jo man stänger "för att få möjlighet att arbeta med verksamhetsutveckling och skapa förutsättningar för en bra och säker arbetsmiljö."

Nina Due har utsetts till ny chef för museet från 1 september 2017. Hon har de senaste 15 åren arbetat i Storbritannien bland annat som utställningschef på Design Museum i London. För närvarande är hon lektor på HDK – Högskolan för design och konsthantverk.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2017 gick till den norske ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken.

Prisnämndens motivering:

Daniel Rybakken förmår att lyfta design till en högre filosofisk nivå. Han reflekterar kring stora frågor såsom belysning och interiör, och utifrån detta tänkande skapar han projekt som inte följer designhistorien, utan i stället utvecklar denna. Med poetiska och magiska effekter återskapar han dagsljus i slutna rum och skänker oss ett nytt ljus.

Se tidigare pristagare.

 

Vandalorum i Värnamo

vandalorum logo

Tingen måste ha utstrålning - Signe Person Melin, fram till 2 december 2018. 

 

 

 

Nationalmuseum i Stockholm har öppnat igen efter fem års renoveringsarbete. Och man öppnar med en utställning om och av John Singer Sargent, en av de stora konstnärerna kring sekelskiftet 1900.

 

Sveriges glasmuseum/Kulturparken i Småland

Fram till 11 november kan man se Form för alla sinnen med Erik Lagerbielke.

Länge leve Kosta! Kosta glasbruk har en obruten tradition av manuell tillverkning sedan 1742 och än glöder det i hyttan. Denna 275-årsutställning uppmärksammar både glaset, bruket och människorna. Utställningen pågår tillsvidare.

 

Guggenheim, New York
Hilma af Klint: Paintings for the Future fram till april 2019. 

 

World Design Capital är ett initiativ för att uppmuntra städer som utnyttjar design som ett verktyg för att förbättra det sociala, kulturella och ekonomiska stadslivet. Under hela året pågår program med design som tema. Bakom det hela ligger "International Council of Societies Industrial Design". En stad utses vartannat år. 2012 var det Helsingfors. 2014 var det Kapstaden i Sydafrika. Och 2016 var det Taiwans huvdstad Taipei. 2018 är Mexico City World Design Capital!

Tilllbaka till början

 

Länkar till fler designmuseer i världen!