eva2

Evas favoriter

 

Göteborg design festival 7-13 oktober  

Röhsska museet

Museet har öppnat igen. Nina Due utsågs till ny chef för museet från 1 september 2017. Hon har de senaste 15 åren arbetat i Storbritannien bland annat som utställningschef på Design Museum i London. För närvarande är hon lektor på HDK – Högskolan för design och konsthantverk.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2018 gick till den isländske designern Brynjar Sigurðarson

I sin motivering nämner prisnämnden särskilt Sigurðarsons starka förankring i det isländska kulturarvet, särskilt berättartraditonen och fisket, och förmågan att knyta samman det förflutna med det samtida:

Se tidigare pristagare.

 Vandalorum i Värnamo

vandalorum logo

Åsa Jungnelius Artefakter: Sakernas härkomst 25.5 - 29.9 2019

Utställningen Artefakter visar ett 30-tal verk i material som glas, papier-maché, Carraramarmor, rep, ben, textil, trä, päls och metall. 

 

 

Nationalmuseum i Stockholm har öppnat igen efter fem års renoveringsarbete. En utställning om och av möbelarkitekten Finn Juhl pågår t o m 22 september. Utställningen Carl Larsson som illustratör pågår t o m 13 oktober. 

 

Sveriges glasmuseum/Kulturparken i Småland

Länge leve Kosta! Kosta glasbruk har en obruten tradition av manuell tillverkning sedan 1742 och än glöder det i hyttan. Denna 275-årsutställning uppmärksammar både glaset, bruket och människorna. Utställningen pågår tillsvidare.

 

Utställningen British så in i Norden öppnade på Nordiska museet i Stockholm i mars 2019 på plan 3, bredvid "Mitt 50-tal".  Se också utställningar om Folkkonst, Folkhemslägenheten, Hem och bostad, Leksaker med flera.

 

World Design Capital är ett initiativ för att uppmuntra städer som utnyttjar design som ett verktyg för att förbättra det sociala, kulturella och ekonomiska stadslivet. Under hela året pågår program med design som tema. Bakom det hela ligger "International Council of Societies Industrial Design". En stad utses vartannat år. 2012 var det Helsingfors. 2014 var det Kapstaden i Sydafrika. Och 2016 var det Taiwans huvdstad Taipei. 2018 är Mexico City World Design Capital!

Tilllbaka till början

 

Länkar till fler designmuseer i världen!