Innehåll[Visa]


eva2

Evas favoriter

 

 

Röhsska museet

Museet stänger för besök från och med 17 februari 2017 och öppnar igen den 2 juni 2018. VARFÖR? Jo man stänger "för att få möjlighet att arbeta med verksamhetsutveckling och skapa förutsättningar för en bra och säker arbetsmiljö."

Nina Due har utsetts till ny chef för museet från 1 september 2017. Hon har de senaste 15 åren arbetat i Storbritannien bland annat som utställningschef på Design Museum i London. För närvarande är hon lektor på HDK – Högskolan för design och konsthantverk.

Torsten och Wanja Söderbergs pris 2017 går till den norske ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken.

Prisnämndens motivering:

Daniel Rybakken förmår att lyfta design till en högre filosofisk nivå. Han reflekterar kring stora frågor såsom belysning och interiör, och utifrån detta tänkande skapar han projekt som inte följer designhistorien, utan i stället utvecklar denna. Med poetiska och magiska effekter återskapar han dagsljus i slutna rum och skänker oss ett nytt ljus.

UtställningenDaylight and Objects pågår 5/11 - 18/2 2018 på Göteborgs stadsbibliotek. Under utställningsperioden hålls visningar, workshops och föreläsningar. 

Se tidigare pristagare.

 

Vandalorum i Värnamo

vandalorum logo

The face of God - vernissage 14 oktober - pågår till 28 januari 2018

Utställningen lyfter fram den tjeckiska entomologen och konstnären Milka Havels liv och verk genom rekonstruerade artefakter och bilder. Den bortglömda konstnären levandegörs genom tolkningar, texter, rekonstruktioner utifrån fragment samt inlånade originalverk. Johnny Friberg, lektor vid HDK, och en grupp konstnärer och formgivare har arbetat med utställningen under två år inom ramen för projektet Form Follows Fiction. I utställningen konfronteras barock med modernism, design med konst och vetenskap med mysticism. 

 

Nationalmuseum

i Stockholm är stängt för renovering. ”Nya Nationalmuseum”  beräknas öppna hösten 2018. Nationalmuseum Design i Kulturhuset Stadsteatern är museets arena för form och design under renoveringstiden. 

Hundra år av finsk design

Ur Rafaela & Kaj Forsbloms samling
20 juni – 29 oktober 2017
Utställningen speglar den framväxande nationen Finland från sekelskiftet 1800/1900 till 2016. Rafaela och Kaj Forsbloms unika samling av design- och konsthantverksföremål har aldrig  tidigare visats offentligt i den här omfattningen. Utställningen presenterar såväl originalmöbler av arkitekten Eliel Saarinen som helt nya objekt i glas av formgivaren Ilkka Suppanen.

Crossing Borders - Smart Design
visas 29 september 2017 – 31 januari 2018 på Göteborg Landvetter Airport i samarbete med Swedavia. Utsällningen visar svenska designprodukter inom digital kommunikation och produktion för hållbar utveckling. 

 

Nordiska museet

I utställningen Nordiskt ljus berättas om hur ljuset från naturen och det vi skapat med belysningsteknik påverkar hur vi lever våra liv. Fler utställningar som visas "tills vidare": Hem och bostad, Migrationens ansikte, Folkkonst, Dockskåp, Modemakt, Textilgalleriet med flera.

 

arkdes logo

 

Är det bara jag som har problem med ArkDes hemsida - kan inte scrolla!!
Kan ändå se att det visas en utställnng om Josef Frank till och med 27 augusti 2017.

HI-gruppen Hantverk i palståldern
Utställningen innehåller ett trettiotal originalmöbler ur HI-gruppens produktion från 1960-talet. Pågår till den 19 november 2017.

 

Sveriges glasmuseum/Kulturparken i Småland

Länge leve Kosta! Kosta glasbruk har en obruten tradition av manuell tillverkning sedan 1742 och än glöder det i hyttan. Denna 275-årsutställning uppmärksammar både glaset, bruket och människorna.

Designmuseum Danmark

Erik Mortensen Haute Couture visas 16 juni 2017 - 3 januari 2018

Utställningen visar haute couture-kreationer av den danske modeskaparen Erik Mortensen för modehusen Pierre Balmain og Jean Louis Scherrer under perioden 1982-95.

 

MOMA, Museum of Modern Art 

Items: Is Fashion Modern? Utställningen visar 111 föremål som påverkat oss, Levi's, den lilla svarta, pärlhalsbandet, kippa med flera. Visas till den 28 januari 2018.

 

Moskva designmuseum visar till och med 25 oktober

Russian Design History 1917 - 2017
 

World Design Capital är ett initiativ för att uppmuntra städer som utnyttjar design som ett verktyg för att förbättra det sociala, kulturella och ekonomiska stadslivet. Under hela året pågår program med design som tema. Bakom det hela ligger "International Council of Societies Industrial Design". En stad utses vartannat år. 2012 var det Helsingfors. 2014 var det Kapstaden i Sydafrika. Och 2016 var det Taiwans huvdstad Taipei.

Tilllbaka till början

 

Länkar till fler designmuseer i världen!